Laureátmi Veľkého krištáľového srdca sú Jurkovič a Blahovci

28.04.2012 Bratislava

Bratislava 28. apríla (TASR) – Výročné ceny Veľkého krištáľového srdca a udeľovanie zlatých medailí Ferdinanda Martinenga za činy v duchu ľudskosti za rok 2011 udelilo občianske združenie Spoločnosť Ferdinanda Martinenga (SFM) s Paneurópskou úniou na Slovensku. Piatkové (27.4.) podujatie pod názvom Bratislava Európe sa nieslo v duchu medzinárodného hesla Humanitas solidaritas. Zúčastnili sa ho veľvyslanci niekoľkých krajín a ďalšie osobnosti.

"Zišli sme sa tu ľudia s dobrým srdcom ako veľká rodina," povedal v úvode 13. slávnostného večera v Zrkadlovej sieni bratislavského Primaciálneho paláca predseda SFM Peter Kurhajec.

Hlavné ceny udelili in memoriam významným všestranným slovenským osobnostiam 20. storočia Dušanovi Samuelovi Jurkovičovi, Pavlovi a Jankovi Blahovcom. Za obe rodiny Veľké krištáľové srdce prevzali početní rodinní príslušníci. Tí pripomenuli, že sú v úzkom kontakte od roku 1887 doteraz. Národný umelec Jurkovič bol zakladateľ modernej slovenskej architektúry, ktorý okrem iných zásluh zaviedol montované domy a zanechal pozoruhodné stavby v Československu, medzi nimi Mohylu na Bradle či lanovku z Tatranskej Lomnice na Lomnický štít ako prvú visutú lanovku na svete. Lekár, politik a národný buditeľ Pavel Blaho zakladal kultúrne a iné spolky, družstvá i banku. Janko Blaho bol na Slovensku prvý profesionálny operný spevák, uznávaný v zahraničí, tiež pedagóg i nadšený propagátor ľudovej kultúry.

Zlatú medailu Ferdinanda Martinenga si prevzala fotografka Zuzana Mináčová. Okrem iných cyklov za desaťročia vytvorila veľký archív nielen československých hercov, vlastní medzinárodné ocenenia, mala množstvo výstav po celom svete a vychovala dvoch úspešných synov. Rovnaké ocenenie získala študentka Veterinárskej fakulty v Košiciach Lenka Zolnierčiková, ktorá počas prívalovej vlny v kežmarskom útulku zachránila spod vody 139 zo 140 psov. "Je to strašné, keď voda vám chce zobrať životy, o ktoré sa staráte," povedala mladá záchrankyňa. Tretiu zlatú medailu in memoriam udelili právnikovi Jurajovi Majchrákovi za to, že bol symbolom cti a spravodlivosti v slovenskej justícii.

"O Matejovi Mináčovi ako úspešnom režisérovi som vedel, ale rád som sa dozvedel, že jeho starší brat je úspešný matematik v Kanade. Na vás mám krásne spomienky a ďakujem vám za úspešných synov," povedal Zuzane Mináčovej minister školstva Dušan Čaplovič. Okrem neho ceny odovzdávala bývalá premiérka Iveta Radičová a ďalšie osobnosti aj z cirkevného a dobrovoľníckeho života.

Umeleckú plastiku puknutého srdca z drôtu s názvom Bolesť v srdci prevzali veľvyslanci Belgicka Walter Lion a Švajčiarska Christian Fotsch. Odovzdajú ich školám v Belgicku a Holandsku, v ktorých sa učili deti z nedávnej autobusovej tragédie vo švajčiarskom tuneli. "Týka sa to aj nás. Zomrelo 15 Belgičanov a sedem Holanďanov, s ktorými cítime spolupatričnosť a ľútosť," zdôvodnil Kurhajec.
 

Vyberte región